Kesbeke

Liefde voor tafelzuren

Het authentieke Amsterdamse familiebedrijf Kesbeke is na jaren hard werken uitgegroeid tot een handelsmerk waar kwaliteit troef is.

In 1948 start Charles Kesbeke, grondlegger van het bedrijf, de Amsterdamse inleggerij in zijn kelder aan het Waterlooplein. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Camiel en sinds 1999, staat zijn kleinzoon Oos aan het roer. Ondertussen staat de 4de generatie in de startblokken om de familietraditie verder te zetten. “Mijn oudste zoon Camiel werkt ondertussen mee in het bedrijf. Silvian, de jongste, zit nog op school, maar heeft eveneens plannen om samen met zijn broer mij op te volgen. Dit maakt me zeer gelukkig want mochten de jongens andere keuzes maken, ben ik genoodzaakt een overnemer te zoeken en mijn grote wens is dat het bedrijf in familiehanden blijft en de tradities voortzet zoals ze al jaren gelden hier.

Kwaliteit

Als klein familiebedrijf is het niet altijd makkelijk om het
hoofd boven water te houden. “Het is een strijd die je moet voeren. Door de jaren heen zijn onze marges, ten gevolge van de fikse prijsverhogingen, veel kleiner. We willen een fair product aan een eerlijke prijs aanbieden. Onze filosofie is een bedrijf te leiden met passie en liefde voor het inmaken van groenten, dan pas volgt het financiële plaatje.” Kesbeke is inmiddels een echte brand en staat voor kwaliteit. Oos: “Daar hebben we hard voor moeten werken. Met enige trots kan ik zeggen dat we de enige inleggerij in Europa zijn die, maatschappelijk ondernemend, verantwoord gecertificeerd is. Elk jaar volgt een nieuwe audit die bepaalt dat je moet groeien volgens een prestatieladder. Je begint onderaan de trede om elk jaar een stap hoger te klimmen tot het maximale niveau bereikt wordt. Op deze manier blijf je continu vooruitgaan.” Oos heeft zwaar geïnvesteerd in hard- en software om foutenmarges te minimaliseren. “Het productieproces verloopt stapgsgewijs via scanners in functie van het unieke recept . De druk is groot omdat we veel maken op korte tijd want we zijn afhankelijk van het oogstseizoen. In de zomer werken we dubbel zo hard en moet iedereen zijn afspraken nakomen want de machines mogen niet stilvallen. Het is een continuspel tussen telers, de potten -en dekselleveranciers en onze productie. De ruimte waar we in Amsterdam West over beschikken, is beperkt en grote voorraden kunnen we niet aanleggen. Iedereen moet op het juiste moment in gang schieten om te zorgen dat wanneer de groenten van het land komen, ze zo snel mogelijk in de pot zitten.”

De verschillen

Om een constante kwaliteit te garanderen verkiest Oos samen te werken met onder andere een boer uit het Spreewald, in het zuidoosten van de Duitse deelstaat Brandenburg. “Kwaliteit begint bij de grondstoffen. We werken al jaren samen met dit kleine bedrijf dat voor ons de perfecte augurken kweekt. Ze worden meteen na de pluk hierheen gereden om ze dezelfde dag in te leggen. Als ze te lang onderweg zijn, gaat de knapperigheid verloren. Alles wordt volgens een strak plan uitgevoerd. Bij grote coöperaties worden alle augurken bij elkaar gebracht en je weet uiteindelijk niet van wie ze afkomstig zijn. Nu traceer ik alle informatie. De boer werkt volledig volgens mijn wensen, als ik bv een augurk een maatje kleiner wil, stelt hij zijn machine zodanig in om de gewenste grootte te leveren.” Oos werkt nog steeds volgens het recept van zijn grootvader Camiel, want de smaak is van groot belang. “De voormalige E-nummers werden vervangen en we zijn overgeschakeld op Vitamine B. Het enige nadeel is dat na één dag in de zon de kleur van de augurken vervaagd. De kleur maakt het product heel smakelijk. Vroeger zat in alles een conserveermiddel. Dat hebben we er uitgehaald en gebeurt nu door het zuur dat er in verwerkt wordt. We zijn continu in ontwikkeling en ik wil graag dingen doen waar niemand aan denkt heeft om zo voor te lopen op de markt. Daarom zijn we bezig om de eerste te zijn met een nutriscore te vermelden op onze potten. De onderzoeken zijn klaar en het moet enkel nog op de etiket toonbaar aangebracht worden. We proberen voorop te lopen, want als de vraag uit de markt komt, ben je te laat.”

Het menselijk aspect

Via het tv-programma ‘Boven Water’ toonde Oos hoe het er achter de schermen aan toegaat. Het productieproces, de onderhandelingen met de retailers, gesprekken met zijn medewerkers worden uitgebreid getoond. “Via dit programma wil ik duidelijk maken dat ondernemen en onderhandelen uiterst belangrijk zijn. Ik wilde graag alles laten zien, zonder filter, zodat de mensen weten wat er achter dit bedrijf schuilgaat. Ik geloof rotsvast in partners en samen ondernemen. ‘Als je niet kan delen, leer je nooit vermenigvuldigen’. Samen sta je veel sterker.” Naast het zakelijke komt het menselijk aspect uitgebreid aan bod. “Ik besef dat het zonder mijn mensen niet lukt, ik heb ze keihard nodig en ben heel trots op hen. Hier werken mensen van allerlei pluimage zoals mensen met een beperking en verschillende nationaliteiten, dat vind ik leuk. Voor mij is iedereen ontzettend belangrijk en heb ik constant overleg met iedereen. Mijn mensen zijn het echte kapitaal van het bedrijf. Als ik een nieuw product wil maken, wil ik weten wat ze over denken. Met hun input en mijn ervaring maken we iets moois. In de inleggerij werken we met verse groenten en is controle ontzettend belangrijk. Als familie gaan
we veel in de fabriek rond en staan we continu tussen de mensen.
Zo maak je een mooi product.”

Relevantie

Om relevant in de markt te blijven is Kesbeke één van de sponsors van zomerfestivals. “We doen soms gekke dingen, zoals vorige week toen 6000 man met de Urban Trail door de loods liep voor een augurk en we sponseren de Loop in het Vondelpark waar we 30.000 augurken weggeven. We vinden het belangrijk dicht bij de mensen te staan. We staan rechtstreeks in contact met de klanten en krijgen ze, als ze bellen, ons direct aan de lijn. Natuurlijk hebben we 1 inkoper in dienst, maar doen we het meeste gewoon zelf. Door deze korte en directe lijntjes kunnen we veel sneller schakelen en beslissingen nemen. Het merk en de kwaliteit zijn onze hoogste prioriteit en richten we ons in eerste instantie veel minder op de prijs.”, aldus Camiel.” Iedereen moet wat kunnen verdienen en in die modus bevinden we ons continu.”

Toekomst

Zoals we reeds vermeldden, is Oos verzekerd van opvolging. “Camiel moet het vak leren. Hij zit hele dag naast me en krijgt steeds meer zaken naar zich toegeschoven zodat hij alle facetten van het bedrijf leert kennen. Hij leert uiteraard uit zijn fouten, maar we overleggen veel. Hij maakt de planning die we achteraf samen bespreken. Je moet ruimte maken door afstand te nemen zodat het bedrijf kan groeien. Jonge mensen hebben nieuwe visies. Mijn passie is een product te ontwikkelen aan een eerlijke prijs, maar ik heb er momenteel te weinig tijd voor omwille van verplichtingen. We hebben recepten, zoals ingezuurde boontjes, die tot op heden nog niet verkocht worden omdat de tijd er niet rijp voor is. Toch is het heerlijk om continu met zulke initiatieven bezig te zijn, ook al leveren ze nog niet direct geld op. dat is de passie die we hebben voor onze inleggerij. Je moet je als klein familiebedrijf onderscheiden, anders dan loop je achteraan. Ik wil voorop lopen. Ik wil het familiebedrijf niet aan mijn zonen verkopen, maar
het doorgeven zoals mijn vader gedaan heeft. Dat geeft ons allemaal een gevoel van trots als dat lukt. Het bedrijf is ons leven.”
Oos werkt veel samen met chefs waaronder zoals Jonnie Boer en Ron Blaauw. “Er is niets leuker als een chef de vraag stelt om samen iets te ontwikkelen met een streekproduct. Chefs zijn kunstenaars en delen op dat ogenblik hun kennis met me. Je maakt een uniek product dat niet bestaat en waar je apetrots op kan zijn. Proberen en leren. Momenteel zijn we bezig sauzen te ontwikkelen in samenwerking met Jonnie Boer. Hij heeft me aangezet om met specerijen en kruiden te werken. Voor Ron Blaauw zijn we gestart met zoetzure sambals, naast de bestaande zoete variant. We zitten in de laatste testfase met groene pepers. Mierikswortel is een nog product voor de toekomst waar veel meer mee gedaan kan worden dan we denken. Dat vind ik nu echt mooie uitdagingen. De aroma’s zijn veelzijdig met een fris zuur.” Uiteraard komen de potjes met de ontwikkelde sambals trots tevoorschijn en kijken we reikhalzend uit om straks ook deze varianten te kunnen proeven of in het restaurant van de chefs of van het schap in de supermarkt. Tot slot: “Blijf eerlijk en lieg nooit! We hebben een prachtig vak met mooie producten, chefs die ons input geven en veel leuke klanten. Als je drijfveer enkel geld verdienen is, dan moet je het anders doen.”

© 2019 Culinaire Saisonnier. Alle rechten voorbehouden