Als vader en zoon aan tafel zitten, komen er altijd mooie verhalen naar boven. Verhalen over vroeger en verhalen over nu. Ben senior en Ben junior hebben buiten hun naam Van Beurten veel met elkaar gemeen.
Allebei hebben ze de liefde voor het koksvak, allebei werken ze regelmatig voor de VanDrie Group en allebei zijn ze graag aan het woord. Hun verschillen? Senior kent zijn klassiekers en wil ze dan ook graag laten zien, terwijl Junior graag wat internationaler kookt. Het resultaat van beiden samen is verbluffend.
Vader en zoon zijn beiden ook nog eens naar dezelfde school geweest, namelijk het St. Hubertus in Amsterdam. Senior werd er opgeleid tot banketbakker en begon zijn actieve carrière als kok bij het Grand Hotel Krasnapolsky, Hotel de L’Europe en Excelsior. Zijn carrière kent veel hoogtepunten.
Zo was hij de eerste die als Meesterkok werd geïnaugureerd en was hij onder andere chef bij Hilton Amsterdam, Apollo en Okura. Daarna schopte hij het nog tot F&B manager bij NH Barbizon en Jan Tabak. Ook na zijn pensionering, tot op de dag van vandaag, zet hij zich nog steeds in voor het vak en het Nederlandse product wereldwijd. Junior kroop in de voetsporen van zijn vader en werkte eveneens bij L’ Europe. Zijn carrière is indrukwekkend. Hij was chef bij het Pulitzer, werkte samen met Jamie Oliver in Fifteen Amsterdam en startte hij de Colour Kitchen op. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijf en werkt hij af en toe samen met zijn vader om de VanDrie Group te vertegenwoordigen. Senior: “De rollen zijn dan automatisch verdeeld. Als de oudste van Beurten word ik onderweg automatisch als chef aangesproken.
Ik bepaal meestal ook wel hoe we een beurs organiseren en hoe we het gaan doen. Junior geeft dan met gemak even 350 gerechtjes door alsof het niks is.” Junior vult zijn vader aan: “Het is niet meer dan logisch dat de rolverdeling zo is. Mijn vader zit al zestig jaar in het vak en heeft alles al meegemaakt. Het is wel zo dat we allebei onze technieken en klassieke bereidingen kennen en daardoor ook echt op één lijn zitten.” De passie voor het mooie product is ook iets wat ze delen. Vandaar dat het eenvoudig is om de VanDrie Group in het buitenland te vertegenwoordigen. Junior: “Die kwaliteit is gewoon perfect en daardoor is het voor ons dan ook een groot plezier om ermee aan de slag te gaan. Vandaag wil ik de veelzijdigheid laten zien en het combineren met sterke smaken.
De combinatie met vis laat zien dat kalfsvlees echt veel aankan, veel meer dan sommigen denken.” Senior wil graag het vakmanschap laten zien en een paar oude, misschien zelfs wel vergeten technieken tonen. Vandaar ook de bereiding in pasteideeg. “Het is toch mooi dat zoiets nog bestaat. Naar mijn mening zijn dat soort bereidingen tijdloos.” Beide heren zijn het er wel over eens dat kalfsvlees een betere rol zou mogen krijgen op de menukaarten of nog liever op het bord bij de mensen thuis. Junior: “Ik kom net uit Frankrijk en daar is het veel meer een gangbaar product, dat is toch gaaf. Ik praat niet over de moeilijke delen, maar het zou gaaf zijn om meer te vertellen over de inzetbaarheid voor thuis. Een mooie osso bucco, een lekker stukje sukade, wat wil je nou nog meer?” De delicate smaak van het vlees
vraagt om een technisch goed gemaakt jus. Daar komt het vakmanschap om de hoek kijken en in het middensegment ontbreekt het daaraan nog wel eens, volgens de heren. Daar ligt een mooie opgave voor Saisonnier en VanDrie Group.