Leven in de brouwerij………

 

Op maandag 27 juni aanstaande hebben we een nieuwe activiteit gepland voor onze Amis Saisonnier.

We gaan naar Koppert Cress en gaan daar met een aantal Franse en Nederlandse collega’s de Cress experience ervaren.

Koppert Cress al jaren een trouwe vriend van ons blad hebben we zien groeien en volwassen zien worden. Nu is het tijd om de kleine aromatische plantjes, die door vele chefs als gemeengoed worden gebruikt, van dichtbij te bekijken en de zienswijze van Koppert Cress te laten proeven en beleven aan onze Ami’s.

Aansluitend organiseren we o de internationale barrières te doorbreken een BBQ met een jus de boules toernooi.

 

Inschrijven voor een van deze activiteiten kan uiteraard voor onze Ami’s nog steeds. 

 

 

 

 

dEssensi viert tweede verjaardag in sfeer van optimisme

Na de onverwachte Michelinster nu ook uitgeroepen tot Benelux Aspergerestaurant 2016

door horecavakblad Culinaire Saisonnier

 
Op 1 mei 2016 was het precies twee jaar geleden dat zaakvoerder Philip Jeukens en chef-kok Karl Ave hun eerste gasten ontvingen in restaurant dEssensi in ’s-Gravenwezel bij Antwerpen. Dat ze op korte tijd zoveel lof toegezwaaid zouden krijgen, hadden de twee niet durven hopen. Na de Michelinster die dEssensi eind 2015 te beurt viel, volgde zopas ook de titel van Culinaire Saisonnier – Benelux Aspergerestaurant 2016.
De beoordelingen van hun gasten, die de tandem Ave-Jeukens consequent opvraagt, gaven al een tijd aan dat ze hun start niet gemist hadden. Een gemiddelde score van 98% is inderdaad geruststellend. Toch blijven de twee erbij dat ze uit de lucht vielen toen de fameuze ster van Michelin tijdens de videopresentatie in december jl. richting dat kleine charmante dorp ’s-Gravenwezel in de Voorkempen bewoog.
“Die onverwachte bekroning heeft ons toch wel een boost gegeven”, vertelt Philip Jeukens. “Voor ons is dit ook de bevestiging dat het in de horeca niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn. We keken naar elkaar met een blik van: goed toch dat we dit aangedurfd hebben.”
 
Klantenkring verruimd
‘De façade van deze mooie villa verraadt het meteen: hier huist een stijlvol restaurant, met achteraan een prachtige tuin. De chef, die verrast dan weer liever. Hij neemt topproducten met creativiteit onder handen, al gaat hij steeds uit van een klassieke basis; Het vormt een evenwichtig samenspel, met smaak als essentie.”
Zo staat dEssensi sinds dit jaar officieel te boek en online in de Belgisch-Luxemburgse editie van de wereldvermaarde restaurantgids. Mensen met een verfijnde culinaire smaak uit de Antwerpse regio vonden al kort na de opening vlot de weg naar de voormalige schooldirecteurswoning in hartje ’s-Gravenwezel.
“De erkenning door Michelin en de daarmee gepaard gaande mediabelangstelling, heeft de voorbije maanden al heel wat nieuwe klanten gelokt en ze komen nu uit heel Vlaanderen”, maakt zaakvoerder Philip Jeukens een tussenbalans op. “Zelfs vanuit Nederland krijgen we nu geregeld reservaties binnen. De hoge tevredenheidsscore die ook al dat nieuwe clientèle ons toekent, blijft gelukkig ongewijzigd. Daar zijn we blij om. Aan de essentie van dEssensi is dan ook niks veranderd en dat is de pure smaak tot zijn recht laten komen. Gastronomie, no fuss, met de glimlach gebracht, dat blijft onze missie.”
Er veranderde sinds de erkenning ook nauwelijks wat aan de prijzen die het sterrenrestaurant hanteert. Uitgebreid dineren (viergangenmenu) kan nog altijd voor 59 euro. De prijs van het tweegangen Business Lunch menu werd licht bijgesteld en bedraagt nu 30 euro. Maar Philip Jeukens en Karl Ave investeerden dan ook in meer service, onder meer door hun team uit te breiden van 7 naar 9 medewerkers. Het comfortgevoel is een belangrijk aandachtspunt in dEssensi.
 
Benelux Aspergerestaurant 2016
Kort voor de tweede verjaardag viel dEssensi nog een mooie onderscheiding te beurt. Het vakblad Culinaire Saisonnier riep het restaurant in ’s-Gravenwezel uit tot Aspergerestaurant 2016 omdat volgens deze kenners geen enkel restaurant beter bij de asperge past dan dEssensi. “Een meer op zichzelf staand product, kan ik niet verzinnen. Dat laat je dan ook best in zijn waarde”, aldus chef-kok Karl Ave volgens zijn bekende credo.
Het bekende vakblad selecteerde enkele originele recepten van gerechten met de asperge telkens in de hoofdrol, zoals een asperges-algensalade, asperges met zuring en kwartelei en ook asperges vergezeld van morieljes verfrist met citroenhollandaise. Ze staan niet alleen mooi gefotografeerd in het blad, maar smaken ook heel lekker. Wat Chef Karl Ave allemaal met asperges weet aan te vangen, kan je nog gaan proeven tot 27 juni. Tot dan loopt het aspergeseizoen in dEssensi.
 
Partnerrestaurant Wezel Culinair 2016
Antwerpen Proeft laat dEssensi aan zich voorbijgaan, maar voor het al even succesvolle culinaire festival in eigen dorp, Wezel Culinair dat plaatsvindt op 9, 10 en 11 september 2016, is dEssensi dit jaar het partnerrestaurant op 9 en 10 september.
Voor lekkerbekken met drempelvrees wordt dit een ideaal moment tot kennismaking met een aantrekkelijk geprijsd all-in menu.
 
Speciale acties rond de tweede verjaardag lopen er verder niet in dEssensi, maar de zaakvoerders hebben het hart op de juiste plaats en zijn van plan om de vzw Think-Out-of-The-Box te laten meegenieten van hun succes. Think-Out-of-The-Box is een kleinschalig woon-leefproject in het nabije Schilde, opgericht door gedreven ouders die hun opgroeiende kinderen met een mentale beperking een warme thuis te geven. Hun zogenaamd Vriendenhuis mag zich binnenkort aan een substantiële gift verwachten.

 

 

 

Folie Culinaire maakt 

tweede grote naam bekend

Folie Culinaire maakt de tweede gerenommeerde chef bekend die tijdens het evenement acte de présence geeft! Het internationale gastronomische evenement vindt plaats van 10 t/m 12 oktober 2016 in MECC Maastricht.

Jonatán Gómez Luna Torres, geboren en getogen in Mexico City, is een waardige vertegenwoordiger van de hedendaagse Mexicaanse keuken. Op Folie Culinaire geeft Jonatán een demonstratie van zijn Mexicaanse kookkunst. Hij maakt deel uit van de nieuwe generatie van Mexicaanse chefs. Jonatán is afgestudeerd aan Centro Culinario Ambrosia en ontwikkelde zijn culinaire kunsten bij de meest toonaangevende restaurants ter wereld. Allemaal restaurants die twee of drie Michelinsterren hebben.

In 2008 opende hij zijn restaurant Le Chique, dat deel uitmaakte van Karisma Hotels & Resorts waar Jonatán de afgelopen acht jaar gewerkt heeft als hoofd van Corporate Culinary Development.
Le Chique is één van de meest toonaangevende restaurants van Mexico en heeft heel wat awards en onderscheidingen gewonnen. Enkele voorbeelden: “The Best of The Best” (2014), “Best Tasting Menu” (2012 & 2015), “Most Beautiful Dishes” (2013) en “Restaurant of the Year” (2014). Le Chique wordt aanbevolen door The Daily Meal in hun lijst van 100 beste restaurants in Latijns-Amerika. Ook heeft het de prestigieuze Five Diamond Award van de AAA gekregen. In 2015 werd Jonatán bekroond met The Rising Star Chef Award door het Wine and Food Festival Mexico City en werd hij uitgenodigd om mee te werken aan diners in culinaire bestemmingen zoals Parijs en Londen. Als kers op de taart werd Le Chique recentelijk door de World’s Best Restaurants Academy toegevoegd aan Diners Club 50 Beste Discovery Series. Jonatán is een frequent deelnemer aan gastronomische conferenties en tentoonstellingen in Mexico en veel andere landen.

Jonatán Gómez Luna Torres: “Niets kan worden gerealiseerd zonder een geweldig team en een geweldige familie als achterban. Mijn team is mijn balans in de drukte en mijn vrouw en kinderen zijn de motor en bron van mijn inspiratie in het leven, ik dank hen daarvoor!”.

           

Folie Culinaire maakt

eerste grote naam bekend

 

Sterrenchef Han Ji demonstreert Aziatisch/Franse kookkunst

Folie Culinaire, hét internationale vakevenement voor de gastronomie dat van 10 t/m 12 oktober 2016 plaatsvindt in MECC Maastricht, maakt de eerste naam bekend van een gerenommeerde chef die op het evenement acte de présence geeft.

Xiao Han Ji, de sterrenchef van het beste Aziatische restaurant van Nederland, geeft op Folie Culinaire een demonstratie van zijn kookkunst. De chef van HanTing Cuisine uit Den Haag laat zien hoe hij decennia-oude kennis van de Chinese voedingsleer combineert met nieuwe bereidingstechnieken en westerse smaken.

HanTing Cuisine heeft één Michelin-ster. In 2015 werd HanTing bovendien uitgeroepen tot beste luxe restaurant van Nederland. De gerenommeerde chef Xiao Han Ji combineert op meesterlijke wijze de keukens van Azië en Frankrijk met elkaar. Binnen een unieke stijl ontwikkelt hij verfijnde gerechten die passen bij zijn kijk op gezond en goed eten.

De kleine gerechtjes van Xiao Han Ji zijn licht en fris van smaak. Bijvoorbeeld lamsrugfilet met Chinese zeewier, rettich, dogbane en basilicum of gelakte tongschar met scheermes, miso, zwarte rijst en witte curry. Elk bord oogt als een schilderijtje, met minuscule details.

HanTing heeft ook een speciaal Chinees Kruiden Menu op de kaart staan, waarin elke gang een positieve invloed heeft op een specifiek orgaan van het menselijk lichaam, zoals het hart, de lever en de longen.

Sterrenchef en serial entrepreneur Han Ji is opgegroeid in China en heeft zijn studies afgerond in Nederland. De HanGroup bestaat onder meer uit Michelin-restaurant HanTing Cuisine in Den Haag, Chinees-Vietnamees restaurant Red Chilli in Nieuwe Niedorp en de shared-dining restaurants UMAMI by Han.